Aceasta pagina a fos modificata ultima data pe data de 10 septembrie 2004

Grup de Cercetare in Domeniul Sistemelor Inteligente & Interfetelor Om Calculator


Managerul Grantului:

Prof. dr. Adriana Sirbu

Proiectul de cercetare in desfasurare:

  • Metode inteligente de proiectare si control pentru convertoare electronice de putere performante in vederea asigurarii calitatii energiei electrice

Acest proiect de cercetare este sustinut cu ajutorul:

  • Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior din Romania

Rezumatul proiectului

  Proiectul isi propune dezvoltarea de metode si tehnologii de proiectare si control al unor convertoare de putere performante care sa respecte cerintele de calitate a energiei electrice, folosind algoritmi inteligenti si platforme DSP cu procesoare in virgula mobila.

  Finalizarea sa va conduce la:

  • dezvoltarea unei platforme de implementare, studiu si testare a sistemelor inteligente, bazata pe procesorul DSP TMS320C6711;
  • proiectarea unei biblioteci de algoritmi genetici, implementabili DSP, folositi in proiectarea si controlul convertoarelor.

  Deoarece TMS320C6711, superior ca performante celor din familia 2000 actualmente folositi in electronica de putere, nu este dedicat unor astfel de aplicatii, este necesara proiectarea unei interfete adecvate pentru comunicarea cu sistemul controlat.

  Din categoria algoritmilor inteligenti, se vor studia algoritmii genetici, ca metode eficiente de optimizare ce deschid noi perspective nu numai pentru controlul inteligent al actionarilor electrice, ci si pentru sinteza si proiectarea optimala a echipamentelor electronice in general (din categoria carora se vor proiecta filtre de retea si convertoare electronice de putere cu topologii originale, propuse de membrii grantului). Se va proiecta, folosind tehnologia orientata obiect, o biblioteca de programe ce implementeaza algoritmi genetici, punand la dispozitia utilizatorului, prin intermediul unei interfete prietenoase, o larga varietate de optiuni : diverse implementari ale cromozomilor (binar, real), diversi operatori de selectie, incrucisare, mutatie, modalitati de conditionare a convergentei.

  Utilizarea algoritmilor evolutivi va imbunatati substantial performantele convertoarelor, in special in ceea ce priveste calitatea energiei absorbite din retea (factor de putere, continut in armonici), raspunzand astfel cerintelor standardelor internationale privind poluarea electromagnetica.

Rezumatul raportului de cercetare

Alte informatii (informatii oficiale de pe website-ul Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior din Romania)