SPECIALIZARI
 » Organizare     » Studii aprofundate     » Decanat    
In facultatea noastra functioneaza 3 directii de specializare: Electronica, Telecomunicatii si Microtehnologii. Primii 2 ani de studiu definesc asa-numitul "trunchi comun" si se bazeaza pe un plan de invatamint unic, valabil pentru toate specializarile. In aceasta perioada se realizeaza o pregatire generala în matematica si fizica, dar si în domenii cu specific electronic general, precum Dispozitive si circuite electronice, Semnale, circuite si sisteme, Circuite integrate.

Specializarea Electronica aplicata a fost conceputa sa pregateasca ingineri electronisti care sa fie capabili sa proiecteze si sa întretina echipamente electronice industriale din cele mai diverse domenii de activitate. Dupa pregatirea generala în domeniul electronic efectuataîn primii doi ani sunt predate discipline de specialitate astfel alese încât sa asigure o pregatire cât mai larga în domenii cum ar fi: electronica industriala, electronica medicala, electronica auto, sisteme de televiziune, procesarea digitala a semnalelor, microprocesoare si microcontrolere, aparate electronice de masura si control, sisteme inteligente folosite în echipamentele medicale etc. O atentie speciala este acordata pregatirii în domeniul modelarii si simularii diverselor echipamente precum si a proiectarii asistate de calculator a circuitelor electronice.

Pregatirea de specialitate in domeniul Tehnologiilor si sistemelor de telecomunicatii ofera cursuri si activitati de laborator si de proiectare in directii precum:
• Proiectarea, productia si utilizarea circuitelor si sistemelor de comunicatii digitale pe diverse canale (radio, microunde, fibra optica), în care instruirea se face cu disciplinele de radiocomunicatii, microunde, comunicatii pe fibre optice, transmisiuni de date si altele.
• Proiectarea si exploatarea sistemelor de radiocomunicatii fixe si mobile, domenii în care se predau discipline ca: radiocomunicatii mobile, antene si propagare, radioremisie, radioreceptie si altele.
• Proiectarea, realizarea si exploatarea retelelor de calculatoare este un domeniu în care instruirea se realizeaza prin disciplinele de retele de calculatoare, proiectare orientata pe obiecte, lucrul în Internet si altele.
• Proiectarea circuitelor electronice, a placilor de cablaj, a aparatelor si sistemelor electronice sunt domenii de activitate de productie, pentru care pregatirea se asigura cu discipline precum tehnologie electronica, compatibilitate electromagnetica, proiectare asistata de calculator si altele.
• Proiectarea si exploatarea sistemelor telefonice, domeniu în care se predau disciplinele centrale telefonice electronice si sisteme de comunicatii.
In afara acestor domenii destul de specializate, absolventii au asigurata si o pregatire "cu spectru larg" care le permite sa lucreze în domeniul proiectarii circuitelor integrate - mai ales pentru telecomunicatii, al conceptiei si exploatarii echipamentelor cu logica programata (microcontrolere, se exemplu) si al echipamentelor de masura si control. Aceasta se realizeaza prin discipline ca: prelucrarea numerica a semnalelor, masurari, arhitectura sistemelor cu microprocesor si microcontrolelre, automate programabile, circuite integrate analogice si digitale.

Pe baza cunostintelor acumulate pe parcursul primilor doi ani, studentii de la specializarea Microelectronica, optoelectronica si nanotehnologii se instruiesc in proiectarea circuitelor integrate pe scara larga (VLSI), analogice si digitale, sub directa indrumare a unor cadre didactice de mare valoare. Programele analitice ale disciplinelor predate vizeaza atat aspecte de proiectare cit si cele de implementare propriu-zisa, cu accent pe detalii specifice tehnologiilor CMOS, bipolar si BiCMOS, descriere hardware, trasare de layout, incapsulare, testare. Calitatea procesului didactic este demonstrata de rezultatele remarcabile obtinute de catre studentii acestei specializari la fazele nationale ale concursurilor stiintifice de specialitate. Astfel, merita subliniat faptul ca in ultimii trei ani, studentii nostri s-au clasat pe primul loc la concursul de proiectare a circuitelor integrate analogice “Tudor Tanasescu”, cu rezultate superioare celor obtinute de colegii lor din celelalte centre universitare.
Studentilor de la aceasta specializare li se ofera urmatoarele directii de pregatire:
• Pregatire tehnologica: Bazele tehnologice ale microelectronicii, Optoelectronica, Sstructuri, tehnologii, circuite, Limbaje de descriere hardware, Modelarea componentelor electronice
• Pregatire in domeniul proiectarii circuitelor integrate digitale: Circuite integrate de prelucrare a semnalelor, Tehnici de proiectare VLSI digitale, Algoritmi si structuri paralele de calcul, Circuite VLSI reconfigurabile, Testare si testabilitate
• Pregatire in domeniul proiectarii circuitelor integrate analogice: Tehnici de proiectare VLSI analogice, Sinteza circuitelor analogice

Studii de licenta
Planuri invatamant specializare Electronica aplicata:
Planuri invatamant specializare Tehnologii si sisteme de telecomunicatii:
Planuri invatamant specializare Microelectronica, optoelectronica si nanotehnologii:
 Studii aprofundate (masterat)

Directiile de studii aprofundate (masterat) se adreseaza studentilor de varf, cu rezultate deosebite in timpul facultatii, care urmaresc sa-si desavarseasca pregatirea si care doresc sa se integreze in colectivele de cercetare ale institutelor de profil sau ale companiilor, precum si celor care aleg cariera universitara.
Facultatea de Electronica si Telecomunicatii ofera, in prezent, 5 directii de studiu pe urmatoarele specializari:

Convertoare de Putere (cu finantare de la buget):  Plan de invatamant
 Inginerie Biomedicala - in limba engleza, (cu finantare de la buget): Plan de invatamant
 Radiocomunicatii Digitale (cu finantare de la buget): Plan de invatamant
 Tehnici Moderne de Prelucrare a Semnalelor (cu finantare de la buget): Plan de invatamant
Microtehnologii Avansate (cu taxa): Plan de invatamant
Structuri si Sisteme Integrate (cu taxa): Plan de invatamant

 Doctorat

Facultatea noastra ofera posibilitatea elaborarii tezelor de doctorat in domeniul Inginerie Electronica, profil Electronica si Telecomunicatii, sub indrumarea urmatoarelor cadre didactice:

Catedra de Bazele Electronicii:
     Prof.dr.ing. Liviu Goras
     
Catedra de Electronica Aplicata si Sisteme Inteligente:
     Prof.dr.ing. Dimitrie Alexa
     Prof.dr.ing. Mihai Lucanu
     Prof.dr.ing. Horia-Nicolai Teodorescu

Catedra de Telecomunicatii
     Prof.dr.ing. N.D. Alexandru
     Prof.dr.ing. Ion Bogdan
     Prof.dr.ing. V. Munteanu