SUNETELE LIMBII ROMÂNE
 
 SRoL Sitemap


 Prima pagină

 Fonetica limbii române

 Arhiva sunetelor

   Vocale
   Consoane
   Diftongi
   Fraze
      Prozodie standard
      Voci emoţionale
      Voce umană-voce sintetică
      Particularităţi lingvistice

 Voci dialectale

   Colaborare - Prof. D. Scheianu
   RoToBi System (în engleză)

 Protocoale

 Instrumente de analiză

 Referinţe

 Legături utile


 
Dacă aţi accesat accidental această pagină, fără a citi şi a consimţi deplin cu Notificările Legale de Copyright, vă rugăm să le citiţi aici.
Protocol de înregistrare

Analiza zgomotului de fond
Zgomotul de fond este un semnal aleator, arareori staţionar, mixat cu unele perturbaţii deterministe de tipul perturbaţiilor de frecvenţă ale reţelei. Pentru a asigura calitatea înregistrării, amplitudinea zgomotului trebuie să fie mult mai mică decât amplitudinile semnalului. Înregistrările au fost efectuate într-un laborator cu zgomot redus, dar nu s-a dispus de un spaţiu total izolat fonic.
O înregistrare de bună calitate are un zgomot în al cărui spectru nu se depăşeşte valoarea de -80dB pentru nici o componentă spectrală, în timp ce formantul F1 are un nivel cu cel puţin 30dB mai mare, iar formanţii superiori au tipic amplitudini cu peste 15-20dB peste nivelul zgomotului. Înregistrările prezente nu satisfac aceste condiţii şi sunt doar orientative.

Alegerea microfonului
Microfonul este primul element în convertirea sunetelor şi are un rol esenţial în calitatea înregistrărilor. Un microfon de bandă limitată, de sensibilitate redusă, sau cu zgomot mare poate compromite înregistrarea. Un microfon de calitate are zgomot redus şi raportul semnal/zgomot bun. Caracteristica omnidirecţională conduce la o sensibilitate mare la zgomotele ambientale şi nu este de dorit.
Sunetele au fost înregistrate folosind căşti cu microfon SONIC Stereo Dinamic Headphones HP-259 cu caracteristicile:
  • frecvenţă de răspuns: 20-20.000Hz
  • impedanţă microfon: U=3V, R=1,5Ω
  • impedanţă căşti: 32Ω
  • sensibilitate microfon: -58dB±2
  • sensibilitate căşti: 100dB/mw
  • putere: 100mw
Poziţionarea microfonului
O atenţie specială trebuie acordată microfonului, deoarece apar zgomote sau distorsiuni introduse prin poziţionarea deficitară. Ţinerea microfonului prea aproape de gură poate duce la efectul de saturare a amplificatorului, cu rezultat de puternică distorsionare a semnalului. Se recomandă ţinerea microfonului mai jos de gură, aproximativ în dreptul bărbiei, la câţiva centimetri de aceasta. Distanţa de la bărbie trebuie să fie aproximativ egală cu distanţa până la buze.

Placa de sunet şi driverele corespunzătoare
Mojoritatea calculatoarelor actuale conţin pe placa de bază circuite de preluare a semnalelor de la microfon şi de generare de semnale audio la căşti sau difuzoare (calitatea acestor circuite diferă substanţial de la o placă la alta).
Copyright © 2005-2010 N.-N. Teodorescu
Placa de bază a calculatorului pe care au fost efectuate înregistrările este MB FOXCONN 760 GXK8MC-S, având încorporată o placă de sunet Sound MAX Digital Audio produsă de Analog Devices cu caracteristicile:

  • Procesor de semnal SiS964
  • Mod de ieşire a sunetului 5.1 canale
  • Standard AC '97
Caracteristici de înregistrare
Înregistrările au fost efectuate folosind programul Goldwave 5.0 la o frecvenţă de eşantionare de 22050Hz cu atributele PCM signed (24 bits mono).
Subiecţii au fost informaţi anterior înregistrărilor de obiectivele proiectului, fiind asiguraţi de confidenţialitatea datelor personale. Subiecţii au semnat un consimţământ informat în conformitate cu Protocolul de Protecţie a Subiecţilor Umani al U.S. Food and Drug Administration şi cu Principiile Etice ale Asociaţiei Acustice Americane privind Cercetările care Implică Fiinţa Umană.

Metodologia pentru construirea si analiza corpusului SRoL © 2010 Horia-Nicolai Teodorescu
   
Această pagină a fost modificată ultima oară de H.-N. Teodorescu şi M. Feraru la data de
Copyright©2006 - SRoL