Complexul National Muzeal "Moldova" Iasi
Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu"
| istoric | muzeu| colectii | evenimente| contact| informatii |

muzeu >> Muzeul Poni Cernatescu                                                                                                                    >> EN

Muzeul Poni Cernatescu

          Casa din strada M.Kogalniceanu nr.7B care adaposteste astazi Muzeul “Poni-Cernatescu”, inaugurat la 7 noiembrie 1991, a fost construita în anul 1839 de catre mitropolitul Veniamin Costachi. Aici a locuit începând din anul 1880 profesorul Petru Poni si familia sa, iar mai târziu academicianul Radu Cernatescu. În anul 1918, a adapostit colectiile Bibliotecii Academiei Române si a servit ca loc de întâlnire pentru o seama de personalitati ale vietii stiintifice si culturale de la mijlocul secolului al XIX-lea, început de secol XX.
          Posibilitatea inaugurarii casei-muzeu s-a datorat în special donatiilor (din anii 1974,1990) oferite Complexului National Muzeal „Moldova” Iasi de catre d-na prof. Florica Mageru, nepoata savantului Petru Poni, care au cuprins :obiecte de mobilier, diplome, medalii, tablouri si obiecte personale apartinând familiei Petru Poni.
Expozitia de baza este amenajata în sase camere si conserva marturii ale vietii si operei stiintifice ale membrilor familiei Petru Poni, precum si a unor importante personalitati din domeniul chimiei iesene.

Holul de Primire

          Holul de primire cuprinde exponate legate de istoria casei, construita în anul 1839 de catre mitropolitul Veniamin Costachi si în care a locuit începând cu 1880 familia Petru Poni, iar mai târziu academicianul Radu Cernatescu.
          Bustul în bronz, sculptat în 1930 de catre Ion D. Bârlad si portretul în ulei, pictat în 1903 de catre C.D. Stahi, readuc în actualitate imaginea lui Petru Poni (1841-1925) - profesor de chimie la Universitatea „Al.Ioan Cuza”din Iasi - autor al primelor manuale de fizica si chimie din tara noastra - cercetator al apelor minerale, petrolului si al mineralelor din tara noastra - ministru al învatamântului (1896,1910); membru si presedinte al Academiei Române în mai multe etape (1898,1916,1918), considerat pe drept cuvânt unul dintre întemeietorii învatamântului superior de chimie din tara noastra.

Sufrageria

          Amenajata cu obiecte de arta decorativa (mobilier de la sfârsitul sec.XIX-lea, realizat într-un atelier de mobila din Franta, fotografii, reproduceri de arta, precum si o delicata lucrare în marmura, opera sculptorului Fermont – donatie oferita lui Petru Poni în anul 1900, din partea regelui Carol I - sufrageria a servit odinioara ca salon literar, având ca amfitrioana pe sotia savantului, poeta Matilda Cugler – Poni, unde erau nelipsiti ca oaspeti Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creanga, Nicolae Iorga, Titu Maiorescu s.a.

Biblioteca

          Contine un numar important de materiale documentare de specialitate, peste 1100 de titluri de referinta, între care se remarca: „Tratatul de chimie” (de A. Pelouze si Fremy); „Chimia analitica” (autor Henry Rose); „Dictionar de chimie” (autor A.Wurtz); „Derivati halogenati ai bazelor substituite cu azot în nucleu” (autor Radu Cernatescu); carti de beletristica, de istorie etc.
          De asemenea aceasta camera conserva o parte din aparatura de laborator, utilizata de Petru Poni ca instrumentar didactic, dintre care se disting: voltmetrul, ampermetrul, colorimetrul, bomba calorimetrica „ Mohr”, eprubete, vase de masura, reactivi etc).
          Nu lipsesc obiectele care contureaza epoca în care a trait si a creat aceasta importanta personalitate a culturii tehnice românesti si anume: ceasul de birou, calimara, trusa de birou, caietul de însemnari, lampa de gaz s.a.

Camera „Matilda Cugler - Poni”

          Volumul, intitulat „Poesii”, aparut la editura Casei Scoalelor în anul 1925 si manuscrisele literare atesta activitatea desfasurata de poeta Matilda Cugler-Poni, considerata pe drept cuvânt o precursoare a lirismului feminin în poezia româneasca de la sfârsitul secolului al XIX-lea.
          Nu lipsesc documentele referitoare la familia poetei, originara din Austria si anume: Copia documentului de înnobilare a familiei Cugler de catre împarateasa Maria Tereza, în anul 1744, certificat de atestare în constructii, apartinând lui Carol Cugler, tatal poetei.
Obiectele de arta decorativa, caseta argintata pentru bijuterii, binoclul de sidef, readuc în actualitate aspecte legate de preocuparile de zi cu zi ale sotiei lui Petru Poni.

Camera Radu–Cernatescu

          Cuprinde obiecte de mobilier, fotografii, diplome si obiecte personale care au apartinut lui Radu Cernatescu, nepotul lui Petru Poni; profesor la Catedra de chimie analitica si anorganica a Universitatii “Al.I.Cuza”; cercetator în domeniile chimie anorganica, chimie analitica, chimia compusilor biologici-activi, chimia complecsilor; membru fondator al Filialei din Iasi a Academiei si al Institutului de chimie macromoleculara “Petru Poni”.
          Sunt prezente în expozitie o serie de obiecte care exemplifica preocuparile artistice ale chimistului, dintre care se remarca: pianul „Bösrandörfer”, la care cânta împreuna cu profesoara Margareta Poni (fiica lui Petru Poni) si patefonul His Master's Voice, ce contine o importanta colectie de discuri din ebonita.

Camera Personalitatilor Iesene din Domeniul Chimiei

          Camera adaposteste importante documente, carti de specialitate, diplome, fotografii si obiecte personale, ce au apartinut unor renumiti profesori: Nicolae Costachescu, Anastasie Obregia, Constantin V. Gheorghiu, Ilie Matei, Gheorghe Alexa, Mihai Dima, Ion Zugravescu.
          Muzeul are privilegiul de a oferi publicului prima teza de doctorat în domeniul chimiei din tara noastra, intitulata „Gazurile cuprinse în sare si-n vulcanii de glod din România”, sustinuta la Facultatea de Stiinte din Iasi, de catre Nicolae Costachescu, în anul 1905. Nu lipsesc marturiile legate de aprecierile si recompensele acordate, de-a lungul timpului, chimistului Petru Poni, printre care se numara: Diploma de membru al ordinului Francez „Legiunea de Onoare” (1900), diploma de membru al Societatii de Stiinte naturale de la Moscova (1910) si Ordinul „Sfântul Sava - gradul „Marea Cruce” (Serbia, 1896)

Chioscul Poeziei

          Parcul casei cu foisorul sau, numit si “chioscul poeziei”-obiectiv reconstruit de Complexul Muzeal National “Moldova” Iasi în anul 1995- unde odinioara citeau versuri Mihai Eminescu, Veronica Micle, Matilda Cugler-Poni, dau un farmec aparte muzeului.
          Chioscul este construit din lemn de brad, si respecta arhitectura celui existent în acel loc, pâna în anul 1980. Aleile realizeaza un decupaj proportionat al spatiului verde, punând în evidenta arborii de diferite specii, rond-urile cu flori, denivelarile naturale. Fântâna, a carei reconstituire nu a putut beneficia din pacate de marturii fotografice, întregeste imaginea parcului constituind o contrapondere de forma si volum fata de cladirea muzeului si verticala moderata a "Chioscului poeziei". Aici este locul predilect pentru concursuri de poezie, întâlniri cu personalitati din sfera literaturii, istoriei, artei si muzicii.

>> galerie foto <<

| istoric | muzeu | colectii | evenimente | contact | informatii |
EN <<
by: webmaster