Complexul National Muzeal "Moldova" Iasi
Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu"
| istoric | muzeu| colectii | evenimente| contact| informatii |

muzeu >> telecomunicatii >> radio                                                                                                                         >> EN

TELECOMUNICATII
Radio

          Sectorul Radio prezinta istoria radioului si a radiotehnicii pe plan mondial si în tara noastra prin grafica, modele si aparate originale.
Dupa ce James Clerk Maxwell descopera legile matematice ale undelor electromagnetice (1865), Heinrich Hertz demonstreaza experimental existenta acestora (1888) si Eduard Branly construieste detectorul de unde electromagnetice denumit "coheror" (1890), inventatorii se gândesc la folosirea undelor electromagnetice ca mijloc de comunicare.
        Alexandr Popov, un electrotehnician rus, a construit un aparat detector de descarcari electrice în atmosfera, caruia i-a marit sensibilitatea cu un paratrasnet, de fapt prima antena de receptie. La 7 mai 1895, Popov prezenta o comunicare la Universitatea din Petersburg despre posibilitatea transmiterii la distanta a undelor electromagnetice, demonstrata practic în anul 1896 printr-o transmisie radiotelegrafica pe distanta de 240m.
          Guglielmo Marconi, fizician italian, experimenteaza în iunie 1895 lânga Bologna o transmisie radiotelegrafica pe distanta de 2400 m. În februarie 1896, Marconi pleaca în Anglia unde îsi breveteaza inventia numita "telegraful fara fir". În Anglia Marconi a avut toate posibilitatile financiare de a-si duce mai departe cercetarile perfectionându-se necontenit. În anul 1898 face prima transmisie peste Canalul Mânecii, iar în anul 1901 cucereste distantele reusind prima transmisie transatlantica. Inventarea diodei de catre Sir John A. Fleming în anul 1905 si mai ales a triodei de catre Lee de Forest în anul 1906 a facut posibila fabricarea în serie a aparatelor radiotelegrafice.
Multa vreme dupa inventarea radioului s-a considerat drept o grava deficienta faptul ca nu se putea asigura secretul mesajelor transmise de la statia de emisie catre un destinatar anume. Abia dupa primul razboi mondial aceasta deficienta devine un avantaj, radioul fiind folosit ca mijloc de comunicare în masa.
          În anul 1910, Dunwody si Pickard construiesc primul post de radio cu detector cu galena (cristal de sulfura de plumb). Auditia se facea în difuzoare de forma unui cornet acustic (haut - parleur) sau casti de telefonie. În anul 1917 Lucian Levy si Edwin H. Armstrong descopera, fiecare separat, principiul heterodinarii. Se construiesc receptoare radio superheterodina superioare calitativ, mult mai stabile si care nu necesitau multe reglaje.
          La începutul deceniului trei iau fiinta primele radiodifuziuni cu programe permanente: în anul 1922 în S.U.A., Anglia si Franta, în anul 1923 în Germania, Austria, Belgia, Olanda, Norvegia, Cehoslovacia, în anul 1924 în Australia, Spania, Italia, Suedia, Africa de Sud, iar în anul 1925 în Polonia, Ungaria, Japonia.
          În aceasta perioada se dezvolta industria electrotehnica care începe fabricarea în serie a receptoarelor radio. Perfectionarile aduse tuburilor electronice de catre firme de prestigiu ca: Philips, Telefunken, Valvo, Tungsram, Mazda, fac posibila diversificarea si ieftinirea aparatelor de receptie, fara sa sufere calitatea. Se construiesc în aceasta perioada aparate cu amplificare directa cu reactie, sau superhetreodina cu difuzoare plasate în interiorul cutiei. Carcasele erau construite din lemn, bachelita, sau mai rar din tabla, cu o grija deosebita pentru desingn. Se contureaza anumite stiluri, firma constructoare fiind recunoscuta dupa modelul aparatului Cele mai renumite firme constructoare de radioreceptoare prezente si în muzeu: Philips (Olanda), Atwater-Kent, RCA, Standard (SUA), Columbia, Marconi (Anglia), Ducretet (Franta), Telefunken, Siemens, Mende (Germania), Radione, Eumig, Hornyfon (Austria), Baltic (Suedia), firme care dupa anul 1925 au avut reprezentante si în tara noastra.

RADIOUL ÎN ROMÂNIA
          În România, primul post radiotelegrafic a fost instalat la Herastrau de catre ing. Nicolae Vasilescu Karpen. Avea o putere de 150kw cu lungimea de unda de 11000 m. În anul 1920 a fost înlocuit cu un post de emisie cu arc electric.
          În anul 1925 a luat fiinta Asociatia "Prietenii radiofoniei" sub conducerea profesorului Dragomir Hurmuzescu, care si-a propus de la început sa popularizeze radiofonia prin auditii publice, conferinte si cursuri de initiere în costructia aparatelor radio. Sub conducerea profesorului Dragomir Hurmuzescu au loc emisiuni experimentale la Institutul electrotehnic al Universitatii din Bucuresti si la Scoala Politehnica.
          Un rol important în popularizarea radiofoniei în tara noastra l-au avut cele doua reviste de specialitate "Radiofonia" aparuta între 1925-1927si reeditata în anul 1928 si "Radio-Român", aparuta între anii 1925-1928, când îsi încheie activitatea din motive financiare. La 3 mai 1928 ia fiinta Societatea româna de radiodifuziune, iar în iulie, acelasi an încep primele transmisiuni ale postului de radio Bucuresti, cu un program zilnic emis cu un post Marconi de 120w antena, instalat provizoriu în cladirea de pe strada General Berthelot nr. 60. Aceste emisiuni au continuat pâna în octombrie 1929 când s-a pus în functiune postul Marconi de 12 Kw antena de la Baneasa. Odata cu încercarile de proba ale postului de la Baneasa se transmit si emisiuni experimentale pe unde scurte folosindu-se vechiul post de la Institutul de electrotehnica Bucuresti, pe lungimea de unda 31-36m, montat de ing. D. Petrascu si un post pus în functiune la Scoala Politehnica de profesorul Tudor Tanasescu, cu lungimea de unda de 49m.
          În anul 1935 s-a construit la Bod un post de radioemisie cu lungimea de unda de 1875m si puterea de 150 kw, cu scopul de a acoperi întreg teritoriul tarii. În ceea ce priveste emisia prin modulatie în frecventa, inventie experimentata de americanul Edwin Armstrong înca din anul 1933, în tara noastra a fost introdusa abia în anul 1956. Statia experimentala a fost realizata de un grup de tehnicieni de la Institutul Politehnic din Bucuresti. Se transmitea zilnic programul I. În anul 1957 a intrat în functiune si cea de-a doua statie construita de un colectiv de specialisti ai postului de radio Bucuresti, care transmitea zilnic programul II.
          Pâna la votarea legii radiofoniei în anul 1925, comertul cu radioreceptoare a fost sporadic, constând în piese si aparate introduse în tara de persoane particulare si mai rar, de unii comercianti. În toamna anului 1925, odata cu înfiintarea firmei "Radionel" si a Întreprinderii "Radio-Electrica", destinate exclusiv radiofoniei, se poate vorbi de un comert cu radioreceptoare în tara noastra. În anul 1927 se înfiinteaza societatea SAR Philips care comercializa produsele firmei “Philips” din Olanda.
Dupa darea în folosinta a statiei de la Baneasa si dupa reglarea problemei tarifului vamal datorita caruia preturile aparatelor si pieselor radio erau la un nivel ridicat, peste puterea de cumparare a publicului mijlociu, comertul radiofonic s-a dezvoltat rapid asemenea tarilor din vest.
          În România nu se poate spune ca au existat firme constructoare de aparate radio pâna în anul 1949, când a luat fiinta fabrica "Radio Popular", devenita mai târziu "Electronica". În anul 1974 fabrica "Tehnoton" din Iasi a început sa produca o gama diversificata de radioreceptoare portabile si stationare, în special pentru consumul intern.

>> galerie foto radio <<

| istoric | muzeu | colectii | evenimente | contact | informatii |
EN <<
by: webmaster