Complexul National Muzeal "Moldova" Iasi
Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu"
| istoric | muzeu| colectii | evenimente| contact| informatii |

muzeu >> telecomunicatii >> televiziune                                                                                                                >> EN

TELECOMUNICATII
Televiziune

          Primii pasi în domeniul transmiterii imaginilor la distanta s-au facut spre sfârsitul secolului trecut, dupa ce au fost studiate fenomenele fotoelectrice. Transmisia la distanta a fenomenelor statice dateaza din anul 1863 si se datoreaza italianului Giovani Caselli. Aparatul construit de el, numit pantelegraf, a fost perfectionat în Franta (1867) si pus în functiune pe linia Paris - Marsilia.
Principiul descompunerii imaginii în puncte a fost elaborat de Carey în anul 1875. El a conceput primul aparat de emisie - receptie pe cale electrica a imaginii statice pentru care a folosit 2500 elemente de seleniu ale caror proprietati abia fusesera descoperite în anul 1873.
          Americanul Sylvanus Savier, observând persistenta imaginilor pe retina în succesiunea lor rapida a propus un sistem de explorare pentru transmiterea succesiva punct cu punct. Un pas mai departe îl face francezul Constantin Senlecq care propune in acest scop un comutator rotativ pentru transmiterea rapida si succesiva pe un singur fir a semnalelor furnizate de elementele fotoelectrice.
          În anul 1884, Paul Gottlieb Nipkov construieste un dispozitiv pentru descompunerea imaginii la emisie si recompunerea ei la receptie cu ajutorul unui disc prevazut cu perforatii milimetrice dispuse pe o spirala. Discul se rotea cu o viteza constanta astfel încât la o rotatie completa era explorata întreaga imagine. În anul 1923 inginerul scotian John Baird (1888-1946) a depus un brevet pentru utilizarea discului Nipkov într-un sistem de televiziune numit mecanic. Prima transmisie reusita a fost facuta la 26 ianuie 1926 în fata membrilor Institutului Regal din Londra. Tot Baird a facut si prima transmisie de televiziune peste Oceanul Atlantic în anul 1928.
          Desi tubului catodic a fost inventat de catre Karl Ferdinand Braun în anul 1897, utilizarea lui în televiziune a avut loc mult mai târziu, în jurul anului 1939. Între timp s-au perfectionat tuburile electronice care au dat posibilitatea amplificarii semnalului emis sau receptionat. Prima camera video a fost rodul muncii unui american de origine rusa Vladimir Kosma Zworykin (1889-1982). Zworykin a imaginat un procedeu electronic de luat vederi care a dus la crearea iconoscopului brevetat în anul 1923. Iconoscopul a fost experimentat în laboratoarele RCA si a fost perfectionat sub forma supericonoscopului care a putut fi utilizat cu succes în practica. El a fost folosit la emisiunile experimentale realizate de RCA si NBC din vârful cladirii Empire State Building din New York în anul 1936.
          Primele emisiuni regulate de televiziune au fost transmise de BBC prin procedeul mecanic pus la punct de John Baird. Prima statie veritabila de televiziune a fost construita în Germania la Berlin, în anul 1935 cu ocazia Jocurilor Olimpice. În anul 1936 S.U.A. opteaza pentru sistemul de televiziune cu 441 de linii. În Anglia a fost realizat primul reportaj de televiziune în direct în anul 1937 cu ocazia încoronarii regelui George VI.
          Televiziunea în culori a fost experimentata înca din anul 1928 de catre John Baird . În 1949 David Sarnoff (S.U.A.) pune la punct primul tub color la RCA si în 1953 se adopta sistemul NTSC. În Franta, în anul 1956, Henri de France prezinta procedeul SECAM si în 1962 Walter Bruch din Germania perfecteaza sistemul PAL. Primele emisiuni în sistem SECAM si Pal au loc în anul 1967.
În sectia TELEVIZIUNE poate fi urmarita istoria televiziunii prin panouri grafice si obiecte originale cum ar fi: primele tipuri de receptoare de televiziune cunoscute la noi în tara ,car de reportaj cu echipamentul complet, ca si o instalatie de telecinema E.M.I. construita în Anglia.
          În România, televiziunea a patruns destul de târziu. La 14 noiembrie 1937 se prezenta la Ateneul Român din Bucuresti, în cadrul unei conferinte demonstrative, prima realizare româneasca în domeniul televiziunii: un emitator de imagini construit în laboratorul Facultatii de Stiinte din Bucuresti. Prima statie experimentala de televiziune a fost realizata de o echipa condusa de profesorul Alexandru Spataru de la Laboratorul Central de Cercetari de Telecomunicatii din Bucuresti. La 23 august 1955 statia experimentala si-a început emisiunile regulate pentru cele câteva zeci de televizoare care existau atunci în Bucuresti. La sfârsitul anului intra în functiune Centrul de Televiziune Bucuresti dotat cu aparatura sovietica. În anul 1964 au loc primele demonstratii de televiziune în culori în sistem SECAM, însa abia în anul 1972 postul de emisie al Studioului de Televiziune devine operational
           La întreprinderea Electronica se fabrica în anul 1964 primul televizor conceput si realizat de specialistii uzinei: E43-110, urmat apoi de televizoarele Dacia, Miraj si multe altele, hibride , cu tranzistoare si cu circuite integrate, ajungându-se în anul 1983 la fabricarea primelor televizoare color.

>> galerie foto televiziune <<

| istoric | muzeu | colectii | evenimente | contact | informatii |
EN <<
by: webmaster