Complexul National Muzeal "Moldova" Iasi
Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu"
| istoric | muzeu| colectii | evenimente| contact| informatii |

muzeu >> telecomunicatii >> telegrafie                                                                                                                  >> EN

TELECOMUNICATII
Telegrafie

          Primele mijloace de comunicare au fost semnalele acustice (vocea, tam-tam-ul tobelor), care se propagau pe distante reduse. Semnalele optice (focul, fumul) s-au folosit vreme îndelungata. De la vechii greci ne-au ramas informatii despre transmiterea mesajelor de razboi cu ajutorul focului si fumului.Se spune ca sotia regelui Agamemnon, Clytemenstra, a aflat de caderea Troiei chiar în noaptea evenimentului, cu toate ca cetatea Micene era la o distanta de 50 km, tocmai prin folosirea unei retele de transmisie cu ajutorul focului. De la istoricul militar Polybe ne-a ramas descrierea telegrafului cu apa construit de Eneas (336 Î.C.) alcatuit din rezervoare cu apa prevazute cu tije gradate. Tot Polybe a descris un telegraf care folosea un cod al flacarilor (150 Î.C.). Si romanii foloseau posturi de transmisie cu ajutorul focului, dovada fiind imaginile sapate în piatra pe Columna lui Traian.
         Telegrafia, se poate spune ca dateaza de la inventarea telescopului (Galileo Galilei, 1609) cu ajutorul caruia se acoperea distante mai mari în transmiterea mesajelor. În anul 1690 Amontons a construit un telegraf cu ocheane, dar cel mai raspândit a fost telegraful francezului Claude Chappe ( 1791). Atunci s-a introdus si termenelul de telegraf derivat de la grecescul tele-distanta si graphos-scriere. Telegraful lui Chappe era alcatuit dintr-un sistem de semafoare cu brate, transmiterea mesajelor fiind facuta dupa un cod cu 172 de semne.
          Electricitatea a dat posibilitate omului sa faca un salt calitativ în tehnica mijloacelor de comunicare. Prima încercare de a folosi electricitatea statica în telegrafie a fost facuta de elvetianul George Lesage în anul 1774. Au urmat apoi Sömmering (1809) cu telegraful electrochimic, Silling (1830) care a construit telegraful electromagnetic. Cel care a construit un telegraf simplu, usor de manipulat si care s-a raspândit în întreaga lume a fost Samuel Brese Morse (1838). Telegraful folosea un cod alcatuit din linii si puncte, cunoscut sub numele de “alfabetul Morse”. Telegraful s-a raspândit foarte repede si o retea de sârme se întindea în întreaga lume.
          În anul 1855, un alt american, Hughes, construia teleimprimatorul, principalul avantaj al acestuia fiind faptul ca mesajele se transmiteau direct prin caractere latine nemaifiind nevoie de descifrare.
          Aceste aparate au fost perfectionate continuu de diferite firme constructoare, urmarindu-se în special marirea vitezei de transmisie a telegramelor.
          Aparutul Morse transmitea circa 25 de cuvinte pe minut, iar telegraful Hughes 36 de cuvinte. În anul 1867 Wheaststone realiza un aparat care transmitea 360 de cuvinte pe minut. O metoda mult mai practica si mai ieftina a fost transmisia în sistem multiplex inventanta de inginerul francez Jean Baudot. Aparatul lui continea un distribuitor rotativ care lega liniile succesiv cu doua, trei sau patru aparate imprimatoare.
          În anul 1851 fratii Iacob si John Brett au instalat un cablu telegrafic submarin pe Canalul Mânecii, iar în anul 1858 americanul Cyrus Field face o tentativa nereusita de a instala un cablu transatlantic. Abia în anul 1866 vaporul „Great Estern” a asezat cablul fara nici un incident.
În anul 1915 s-a construit un nou aparat care nu cerea multe reglari si avea viteza mare de lucru. Teleimprimatorul sau telexul, cum a mai fost denumit, functiona pe principiul START-STOP. Aparatul porneste si se opreste automat pentru fiecare litera transmisa, prin aceasta eliminându-se posibilitatea ca abaterile de viteza sa se însumeze de la o rotatie la alta, asa cum se întâmpla în cazul aparatului Hughes. La aceste tipuri de aparate imprimarea se face pe banda sau coala de hârtie.
          În tara noastra prima linie sistem Morse a fost construita în anul 1853 pe traseul Viena –Timisoara - Sibiu. În anul 1854 a început sa functioneze legatura telegrafica Bucuresti-Giurgiu-Rusciuc, iar un an mai târziu se construieste linia Iasi–Cernauti. Prin aceasta linie Iasul a fost legat de Viena si Paris. Posturile telegrafice s-au instalat de catre companii austriece care asigurau atât aparatura, cât si specialistii. De la început au fost înfiintate scoli pentru specializarea telegrafistilor români. Astfel, în anul 1855 s-au înfiintat scoli de telegrafie la Bucuresti si la Iasi, care au pregatit personal român pentru deservirea posturilor telegrafice. În anii 1858-1859 liniile telegrafice române au fost preluate de la austrieci.

Telegraf
Teleimprimator
| istoric | muzeu | colectii | evenimente | contact | informatii |
EN <<
by: webmaster