Complexul National Muzeal "Moldova" Iasi
Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu"
| istoric | muzeu| colectii | evenimente| contact| informatii |

muzeu >> telecomunicatii >> telefonie                                                                                                                    >> EN

TELECOMUNICATII
Telefonie

          Inventarea telefonului marcheaza o etapa capitala în istoria telecomunicatiilor, acesta fiind primul aparat capabil de a transmite sunetul în toata complexitatea sa: înaltime, intensitate si timbru.
          În anul 1860, un profesor german Philipp Reis realiza un aparat care transmitea sunete muzicale cu ajutorul electricitatii. El a reusit sa comercializeze telefonul sau, dar calitatea aparatului era insuficienta pentru a transmite vorbele.
          Telefonul îl datoram americanului Graham Bell, care în anul 1876 construia primul aparat cu utilitate practica. Paternitatea telefonului a fost hotarâta în urma unui proces deoarece, la doua ore diferenta dupa Bell a prezentat si Elisha Gray o cerere de brevet bazata pe o schita asemanatoare.
          În anul 1877 se creeaza Bell Telephon CompanyEdison, prin care telefonia intra în faza comerciala. În acelasi an, Western Union Company îi cere lui Thomas Edison sa puna la punct un aparat pentru a concura cu Bell Company. Acesta construieste un emitator cu rezistenta variabila mai sensibil decât al lui Bell, care va deveni primul microfon cu grafit (27 aprilie 1877). Un an mai târziu David Hughes construieste un microfon foarte sensibil format dintr-un creion de carbune.
      Primele aparate telefonice erau incomode deoarece microfonul si casca receptoare nu erau fixate. Au aparut apoi, telefoane cu microfonul fixat de aparat si casca mobila. În anul 1882 s-a construit un suport pe care au fost fixate casca receptoare si microfonul. În ceea ce priveste alimentarea, posturile telefonice erau cu baterie locala si cu baterie centrala, în functie de locul unde era plasata pila de alimentare a circuitului de microfon.
         Datorita cresterii numarului de abonati, problema cuplarii telefoanelor a fost rezolvata de centralele telefonice. Prima centrala telefonica a fost pusa în functiune la Boston în anul 1877. La început centralele telegrafice erau manuale, deservite de operatori. Ca si telefoanele, ele erau cu baterie locala si cu baterie centrala. Problema automatizarii centralelor s-a pus înca din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Prima centrala din Europa, instalata la Amsterdam în anul 1898, putea deservi 400 de abonati.
       Telefonia folosea la început liniile telegrafice care, cu timpul s-au dovedit insuficiente. Si în telefonie ca si în telegrafie s-a adoptat sistemul multiplex al transmiterii simultane, pe acelasi circuit a mai multor convorbiri. O contributie importanta în domeniul telefoniei multiple are inginerul român Augustin Maior (1882-1963), care în anul 1905 realizeaza experimental comunicatii telefonice multiple cu ajutorul curentilor alternativi de înalta frecventa. Telefonia multipla si simultana a fost posibila prin utilizarea cablurilor multifilare si coaxiale, care au rezolvat problema legaturilor transoceanice.
          La sfârsitul anului 1877 s-au facut experiente cu aparate telefonice la Fabrica de aparate telegrafice si de semnalizare „Tierich & Leopolder” din Bucuresti. În Moldova, Titu Maiorescu aflat la Dorohoi a vorbit la telefon cu statia Mihaileni. La Iasi, în anul 1882, s-au înlocuit unele aparate Morse de la sectiile de politie, cu aparate telefonice. Era o comunicatie de serviciu care functiona pe linia telegrafica. Reteaua telefonica s-a extins în anul 1887, s-a introdus telefonia publica în anul 1896 si telefonia automata in 1936.
          În anul 1883 s-a instalat si prima centrala manuala cu cinci numere. Primele comunicatii interurbane s-au facut pe traseele Bucuresti - Sinaia si Bucuresti– Braila - Galati. În anul 1906 a fost instalata prima centrala automata cu 20 numere, însa practic automatizarea s-a realizat în anul 1927 când s-a instalat o centrala automata cu 300 de numere.

>> galerie foto telefonie <<

| istoric | muzeu | colectii | evenimente | contact | informatii |
EN <<
by: webmaster