SUNETELE LIMBII ROMÂNE
 
 SRoL Sitemap


 Prima pagină

 Fonetica limbii române

 Arhiva sunetelor

   Vocale
   Consoane
   Diftongi
   Fraze
      Prozodie standard
      Voci emoţionale
      Voce umană-voce sintetică
      Particularităţi lingvistice

 Voci dialectale

   Colaborare - Prof. D. Scheianu
   RoToBi System (în engleză)

 Protocoale

 Instrumente de analiză

 Referinţe

 Legături utile


 
Dacă aţi accesat accidental această pagină, fără a citi şi a consimţi deplin cu Notificările Legale de Copyright, vă rugăm să le citiţi aici.
Alfabetul fonetic internaţional

Alfabetul Fonetic Internaţional a fost iniţiat de Paul Édouard Passy (1859-1940) şi dezvoltat ulterior de lingvişti din toată lumea, pentru a ajunge astăzi să reprezinte un ansamblu de simboluri grafice folosit pentru transcrierea sunetelor şi proceselor fonologice ale oricărei limbi în mod unic şi relativ precis.

Principii

Principiul de bază al AFI este de a asocia fiecărui segment de vorbire un simbol unic. În cazurile cînd se doreşte precizarea la nivel fonetic (şi nu fonemic) se pot folosi, opţional, semne diacritice corespunzătoare.

Simbolurile din AFI sunt luate în mare măsură din alfabetul latin şi din cel grec, sau sunt simboluri folosite în transcrierea unor limbi din Africa, pentru clicuri.

Transcrierile în AFI se includ fie în paranteze drepte [ ] fie între bare oblice / /. Diferenţa este aceea că o transcriere pur fonetică, fără a pretinde că toate simbolurile respective au valoare fonemică contrastivă, se scrie folosind parantezele drepte. Transcrierea fonemică, în general mai puţin complexă deoarece sunetele unei singure limbi formează un subset redus de foneme, necesită bare oblice. În această transcriere se marchează de obicei atât despărţirea în silabe, prin puncte, cât şi accentul, printr-o liniuţă verticală sus înaintea silabei accentuate.

Mai multe detalii despre Alfabetul Fonetic Internaţional pot fi găsite pe situl IPA (International Phonetic Association) sau pe situl SAMPA (Speech Assessment Methods Phonetic Alphabet).
   
Această pagină a fost modificată ultima oară de H.-N. Teodorescu şi M. Feraru la data de
Copyright©2006 - SRoL